- Fagbladet Kosmetik - https://fagbladetkosmetik.dk -

Comfort-dufte i corona-tider, del 2:6

2020 var året, hvor meget gik anderledes end planlagt – lanceringer blev udsat på grund af coronaen, som i sit kølvand har bragt ændrede indkøbs- og forbrugsmønstre, der vil præge tiden frem. Men hvor stor en rolle spiller parfume overhovedet, hvis vi bare skal holde os hjemme det meste af tiden?

Artikel fra Fagbladet Kosmetik (november 2021) – af Helle Forum
…fortsat fra del 1:6 [1] den 4. januar 2021

Vi har talt med Jesper Abildgaard, CEO Nordic, Estée Lauder Companies om coronaens påvirkning af parfumemarkedet. Han fortæller:

”Helt overordnet og på tværs af kategorierne ser vi en tilbagevenden til det sikre på ingredienser og kvalitet. Man vender tilbage til de store klassikere – forbrugerne har mindre lyst til at eksperimentere. En form for back to basics, som vi jo også ser på mange andre områder – man køber ting til haven som aldrig før, folk begynder igen at strikke, antallet af avisabonnementer er steget for første gang i mange år.

Også inden for dufte ser vi en online-acceleration. Coronaen gav et kort dyk, men stigningen indfandt sig hurtigt igen. At online markerer sig stærkere er selvfølgelig interessant – online og duft er ikke den mest oplagte kombination. Førstegangskøbet kan give åbenlyse udfordringer, anderledes med genkøbet. Men selvfølgelig bliver vi i branchen nødt til at spørge os selv om, hvad man gør, når markedet ”lige om lidt” er 40-50% online. Det må man gøre sig nogle tanker om.

En anden ting, vi ser, er, at alt, hvad der linker til naturen, sælger mere. Blomsternoterne, alt hvad vi associerer med ”afslappende og forfriskende”. Måske i direkte forbindelse hermed: Noget ret interessant og tydeligt er, at der er mindre behov for et statement, for at være unik. Det er erstattet af et ønske om noget mere afdæmpet, en hvilen i sig selv – et generelt ”self care” aspekt. Du vil igen tage dig af dig selv og dine omgivelser. Hvilket logisk nok betyder fremgang for home-segmentet med fx duftlys, der binder over til wellness. Vi får lyst til at opleve og bruge dufte på andre måder, der opleves som gode for os selv.

Vi ser også, at flere bruger dufte som gaver – vi er kommet ned i tempo, vi er blevet mere opmærksomme på vores omgivelser, måske også lidt mere betænksomme.

Bæredygtighed stod meget stærkt inden corona og er accelereret yderligere under og efter. Hvor vi kommer fra ”livsstil” som noget, der længe har drevet markedet, tegner der sig en mere social og ansvarlig udvikling. Ego afløses måske af inclusion.

Her tror jeg, vi kommer til at se, at mange brands må revurdere sig selv. Hvis tidens nye værdier er bæredygtighed, socialt og miljømæssigt ansvar og autenticitet, vil det i min optik også sige, at fremtidens stærke brands bliver dem, der allerede er langt ude ad denne vej i både tankegang og kommunikation …som allerede har taget disse værdier under deres vinger. For ”diversity” og ”inclusion” – det er altså ikke noget, man lige kan opfinde at stå for fra den ene dag til den anden,” slutter Jesper Abildgaard.

DUFTTRENDS:

Intensitet
Hvis der kan være trend i navngivning, er årets trend-begreb ”intensitet”. Brugt helt bogstaveligt – eller med ord, der associerer til samme. Som bekendt er ord også psykologi, så hvad siger det os? Ønsker vi alle at være mere intense som mennesker? Leve livet mere intenst? Gå mere i dybden og være mindre overfladiske?

[2]

Dolce & Gabbana The One for Men EdP Intense
Dolce & Gabbana The Only One EdP Intense
Giorgio Armani Acqua di Giò Profondo
Lancôme Idôle L’Intense
Lancôme La Vie Est Belle Intensément
Narciso Rodriguez Bleu Noir Extreme
Yves Saint Laurent La Nuit de L’Homme L’Intense
Yves Saint Laurent Libre EdP Intense
Yves Saint Laurent Mon Paris Intensément

Ansvarlighed
Det er helt tydeligt, at det gælder om at vise sin sociale og/eller miljømæssige ansvarlighed og bevidsthed. Som når Clean Reserve med Radiant Nectar laver en limited edition, der skal gå til biernes bevarelse. Når Armani køber sin vanilje via et fair trade program på Madagascar, der giver arbejde til sårbare mennesker, og som samtidig støtter biodiversiteten i området via genplantning. Når Versace vælger at understrege, at Dylan Turquiose-duften lever op til de højeste standarder vedrørende social og miljømæssig bæredygtighed og til principperne for grøn kemi. Når Kenzo med Poppy Bouquet fortæller om sin støtte til lokalsamfund i Indien. For blot at nævne nogle eksempler.

Der er en stærk forbrugertrend i retning af det naturlige, og følgelig vil et løfte om en høj procent naturlige olier som alternativ til syntetiske komponenter i duftformlerne nok også fremover appellere til mange. Le Couvent des Minimes angiver at have 81% naturlige ingredienser.

Når det gælder bæredygtighed, kan man tænke både i duft og i emballage. Flere gør det sidste, som også er det umiddelbart nemmeste. Men med Colonia Futura gør Acqua di Parma begge dele. 99% af ingredienserne er af naturlig oprindelse. Hætten er af genbrugsplast i stedet for bakelit. Pumpen kan skrues af, så glasflakonen kan genbruges. Etiketten på både flakon og emballage er lavet af overskydende, senere pulveriseret marmor fra marmorbrud. Læg hertil, at Acqua di Parma laver et eget Futura-program (som en del af hele LVMH-gruppens Life-initiativ) og tager på sig at bevare ”natur, kultur og kunst” for fremtiden. Det kan man kalde en rollemodel!

[3]

Acqua di Parma Colonia Futura
Clean Reserve Radiant Nectar
Flower by Kenzo Poppy Bouquet
Giorgio Armani Si Passione Intense
Le Couvent Absolute Botanicals Cologne Aqua Palmaris, Amantia, Millefolia
Versace Pour Femme Dylan Turquoise

Læs videre i del 3:6 i morgen, hvor vi taler med Helle Nielsen, Market Director i L’Oréal Danmark, om duftmarkedet i corona-tiden.