Sådan hjælper kosmetikbranchen under corona-krisen.

Allerførst: TAK for alle de positive tilbagemeldinger på vores opslag om hjælp med levering af værnemidler til skønhedsklinikkerne. Det har været en kæmpe hjælp for Dansk Kosmetolog Forening, at så mange af branchens leverandører har reageret med hurtig hjælp til klinikkerne, som må åbne fra i morgen.

Kosmetikbranchen hjælper både sig selv og andre. Såvel nationalt som internationalt har kosmetikbranchen virkelig vist samfundssind og omstillingsparathed under COVID-19 tilstanden. En lang række virksomheder har omstillet produktionen for at kunne hjælpe til med produktion og levering af bl.a. hånddesinfektion, som hurtigt blev en mangelvare.

Branchen har handlet hurtigt, og en række produktionsvirksomheder har nu desinfektionsmidler i deres produktsortiment. Den hurtige omstilling af produktionen er lykkedes, fordi virksomhederne har været i stand til at agere hurtigt, men skyldes naturligvis også miljøminister Lea Wermelins beslutning om at dispensere for EU-krav, således at virksomhederne nemmere kan producere og markedsføre håndsprit.

Gode eksempler
Der er talrige gode eksempler på branchens måde at støtte og vise samfundssind på under COVID-19 krisen. Eksempelvis ved at producere hånddesinfektion og ved at uddele gratis hygiejne- og plejeprodukter men også ved at give økonomisk støtte, hvor især de helt store virksomheder tager ansvar og bidrager på verdensplan:

Estée Lauder-koncernen har blandt mange tiltag valgt at donere 2 mio. USD til Læger Uden Grænser, 800.000 USD til bl.a. Røde Kors i Kina, og via M.A.C’s VIVA GLAM-program allokeret 10 mio. USD på verdensplan til bekæmpelse af COVID-19. Samtidig bidrager koncernen også globalt med produktion af hånddesinfektion.

L’Oréal-koncernen støtter eksempelvis sine små samarbejdspartnere ved at tilbyde frisørsaloner og parfumerier henstand i betalinger, indtil salonerne og butikkerne igen kan åbne og genoptage forretningen. Alene i Europa donerer L’Oréal Foundation 1 mio. Euro til organisationer, der kæmper mod coronavirus. Endvidere omstillede L’Oréal hurtigt produktionen til at bidrage globalt med hånddesinfektion.
Foto øverst på siden: L’Oréal

P&G-koncernen har bl.a. valgt at give økonomisk støtte og donere produkter for en værdi af 10 mio. USD i Europa, hvoraf 1 mio. USD går til Røde Kors. Samtidig er produktionen på fem af P&G’s fabrikker rundt omkring i verden omstillet til at producere hånddesinfektion.

Også vores egne danske virksomheder har handlet hurtigt, og ud over de allerede kendte håndsprit-produkter har vi fået nye hånddesinfektionsprodukter på markedet i en fart fra bl.a. Active by Charlotte, Raunsborg og Pudderdåserne.

Aleris-Hamlet viser også samfundssind i denne coronatid og tilbyder gratis lægehjælp online. Privathospitalet stiller gratis hotline til rådighed for alle i april og maj, så danskerne hurtigt og nemt kan tale med en erfaren speciallæge på video hjemme fra stuen via en app til smartphone, tablet eller på PC. “Vi vil gerne give danskerne mulighed for at konsultere en læge online og begrænse fysisk kontakt,” skriver Aleris-Hamlet i en pressemeddelelse.

Krav til hånddesinfektionsprodukter
Desværre har der samtidig været lidt forvirring om, hvornår hånddesinfektion er egentlig desinficerende, og der har også været producenter fremme, der har forsøgt at sælge produkter, de har kaldt hånddesinfektion, men som ikke har levet op til kravene om, hvornår en formel reelt desinficerer.

Statens Serum Institut oplyser: Der findes forskellige typer hånddesinfektion. Den mest kendte type er alkohol 70-85% tilsat glycerol i flydende form, som gel eller skum. Denne type hånddesinfektion er veldokumenteret, effektiv og ligeledes hudvenlig. Hånddesinfektionsmidler skal være tilsat et hudplejemiddel (fx glycerol) for at beskytte hænderne.

Overlæge og professor i mikrobiologi Niels Høiby fortæller til Berlingske: “Det vigtigste, når du køber håndsprit, er, at du tjekker varedeklarationen. Håndspritten skal nemlig indeholde bestemte ingredienser, for at virke som den skal. Håndspritten skal indeholde en af to ingredienser: Ethanol eller isopropanol (ofte blot kaldet propanol). Det er to typer af alkohol. De er afgørende for, at hænderne rent faktisk bliver desinficeret.

Men det er ikke nok, at alkoholerne blot er listet under varedeklarationen. Det er også afgørende, at de har de rette procenter. Alkoholerne skal være mellem 62 procent og 85 procent. Det almindelige leje er 70 procent. Alkohol og alkoholets procent, er derfor altid det første, du skal kigge efter, når du køber håndsprit.

***

Der er talrige flere eksempler på gode bidrag og resolutte beslutninger i hele skønhedsbranchen. Det kan branchen som sådan godt tillade sig at være stolte over. Det er vi også her på branchens fagblad.