Pas på for gamle kosmetikprodukter

Din makeup kan give hudproblemer, hvis produkterne ikke længere er så friske, som de burde være. Mette Schwartz Busk er kosmetolog hos nicehair.dk, og hun giver her 5 gode råd til, hvordan du får makeuppen til at holde længst muligt.

Hvis du gemmer din makeup i lidt for lang tid, kan det få konsekvenser for din hud. “Selvom din makeup ser fin ud, er det vigtigt at holde øje med holdbarheden. Bakteriedannelse i gammel makeup kan nemlig resultere i rødme, hævelse og irritation på huden omkring øjnene,” fortæller Mette Schwartz Busk.

Hun opfordrer derfor til, at man tjekker holdbarheden på sine makeupprodukter, hver gang man køber nyt. Holdbarheden markeres som regel med en lille åben krukke, hvor der står, hvor mange måneder produktet kan holde efter åbning. Det kaldes et PAO-symbol (Period After Opening).

Når din makeup udløber
Ifølge toksikolog Ewa Daniél fra AllergyCertified er det ganske simpelt, hvad der sker, når makeupprodukter bliver for gamle: “Konserveringsmidlerne i makeuppen arbejder for at forhindre, at svampesporer og bakterier kan få fodfæste og vokse. Når konserveringsmidlerne bliver for gamle, stopper de med at virke, og det giver mulighed for skadelig svampe- og bakterievækst. Kommer huden i kontakt med bakterierne, kan det resultere i inflammation og betændelse,” fortæller Ewa Daniél.

Fem gode råd: Sådan passer du din makeup
Fælles for alle makeupprodukter er, at deres holdbarhed kan blive forkortet, hvis de opbevares forkert. Mette Schwartz Busk fra Nicehair.dk giver her fem gode råd ti, hvordan du bedst passer din makeup:

  1. Undgå temperaturforskelle:
    Temperaturforskelle og fugt, som ofte findes på badeværelset, forkorter makeuppens holdbarhed. Find hellere et mørkt og tørt sted at opbevare din makeup, for eksempel i soveværelset.
  2. Brug ikke fingre i produkterne:
    Der er bakterier på dine fingre, som vil sætte sig i produkterne og udvikle sig. Find hellere redskaber, som en spatel, når du for eksempel bruger en creme.
  3. Pust ikke i pudderet eller øjenskyggen:
    Dette er for at undgå potentielle bakteriebomber. Bakterierne fra din mund og luftveje kan sætte sig i makeuppen og skabe bakterievækst.
  4. Tjek dine flydende produkter:
    Flydende produkter holder cirka halvt så lang tid som tørre. Efter 12 måneder bør du derfor tjekke, om dine flydende eller cremede produkter stadig er gode. Efter 24 måneder bør du skifte dem ud.
  5. Afmærk dine produkter med åbningsdato:
    Det er en god idé at afmærke sine produkter, så man ved, hvornår de er blevet åbnet. Så er det nemmere at holde styr på, hvornår man skal købe nyt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Brug ikke fingre i produkterne. Der er bakterier på dine fingre, som kan sætte sig i produkterne og udvikle sig. Find hellere redskaber som en spatel, når du fx bruger en creme.


Hvor længe holder kosmetikprodukter så?
Nicehair.dk’s Simone Stæhr Keller giver følgende rettesnore om holdbarheden inden for de forskellige produktkategorier:

MAKEUP

Flydende foundation: 12 måneder (økologisk kun 3 måneder). Hvis du lægger mærke til en ændret konsistens og lugt, skal den smides ud.

Concealer: 12 måneder – men hold øje med konsistens og lugt.

Pudderfoundation/mineralpudder/blush/pudderøjenskygge: Da det er tørprodukter, kan de heldigvis holde sig i mange år, hvis du sørger for at holde produkterne i et mørkt skab og ikke for varmt.

Mascara: 2-3 måneder. En mascara, som bruges i længere tid, vil være en bakteriebombe, da den er i kontakt med limhinderne i øjnene. Husk aldrig at låne din mascara ud til andre, da I kan overføre jeres bakterier til hinanden via mascaraen.

Flydende eyeliner: 6 måneder.

Cremet øjenskygge: 12 måneder, hvis du lægger øjenskyggen med pensel. Bruger du fingrene, vil du overføre bakterier til produktet og derved forkorte holdbarheden.

Browgel: 12-18 måneder. Den holder længe, da den typisk har et højt indhold af sprit og derfor er mere antibakteriel.

Fast eyeliner/lipliner: Kan holde indtil produktet er opbrugt, da man vil spidse bakterierne væk efterhånden.

Lipgloss: 12 måneder. Husk at dufte til den – hvis den lugter, så smid den ud.

Læbestift: 12-24 måneder. Det er dog vigtigt at spritte dem af ind imellem, da de også samler mange bakterier.

CREMER

Ansigtscreme: 3-6 måneder, hvis den bruges hver dag. Sørg for at opbevare den i et mørkt skab. Hvis du har cremen i en bøtte, er det bedst at have en lille spatel til at tage cremen op med.

Peelingcremer og masker: 2 måneder. Det er vigtigt at opbevare produkterne mørkt, da lys får dem til at fordærve hurtigere.

Serum og øjencreme: 3-4 måneder.

Body lotion: 6 måneder, hvis du tager produktet med fingrene. 12-24 måneder, hvis produktet er med pumpe eller i tube.

Body scrub: 6 måneder, hvis produktet er i krukke og står i badeværelset, hvor det bliver udsat for skiftende temperaturer. 24 måneder, hvis produktet er i tube.

Solcreme: Hvis produktet har været med i solen, skal det smides ud efter sæsonen. Hvis det står i skabet og opbevares mørkt, kan det holde 12-24 måneder som andre cremer.

SÆBER

Shampoo og balsam: 12-24 måneder.

Håndsæbe eller body shampoo: 12 måneder.

Bloksæbe: Max 6 måneder, da håndsæber hurtigt samler bakterier.

ANDRE SKØNHEDSPRODUKTER

Neglefil: En plastikneglefil skal sprittes af en gang om ugen, hvis du bruger den ofte. En fil i pap holder en måneds tid og skal så kasseres, da den er i kontakt med mange bakterier.

Neglelak: Ca. 2 år. Når de er for gamle, vil de skille og ikke længere kunne rystes sammen. For at forlænge holdbarheden kan du opbevare dem i køleskabet, hvor der er koldt og mørkt.

Svampe: Natursvampe holder en måned. De krøllede badesvampe kan holde sig i 2 måneder.

Beauty blender: 1 måned. Almindelige makeupsvampe kan bruges en uge ad gangen.

Hårspray: 12-24 måneder. En for gammel hårspray vil ofte lugte og ikke krystallisere helt så hurtigt som normalt.

Parfumer: Ubegrænset – hvis de holdes mørkt.

 

Kilde: Nicehair.dk

 

Tags:

Relaterede

Annonce
Annonce