Corona har lavet om på stort set alt, som vi ellers har taget for givet – det har selv læberne måttet sande. Fra et kulørt liv i frihed har de nu i lange perioder levet skjult for verdens øjne i et hengemt, fugtigt miljø. Men de kære læber er nok gemt, men ikke glemt – og hvordan vi bedst kan gøre livet lidt bedre for dem, kigger vi på her.
Artikel fra Fagbladet Kosmetik februar 2021 af Helle Forum
Der var engang, man lige hurtigt kunne tage lidt læbestift på, hvis man stod der helt uden makeup og lige skulle ud ad døren. Og med ét så det hele lidt pænere og friskere ud. Kan du huske det?
Sådan er det ikke længere, for corona har vendt op og ned på mangt og meget. Selv på det begreb, Estée Lauders søn, Leonard Lauder, tilbage i 2008, under finanskrisen, introducerede som ”The Lipstick Index”. Det år steg læbestiftsalget i USA med 11%, og Leonard Lauders læbestiftsindex handler da også om, at i krisetider går det altid godt for læbestiftsalget. For hvis vi ikke har råd til andet, så kan der altid findes plads i budgettet til en ny læbestift, der ikke bare kan give læberne nyt liv, men også deres indehaver nyt mod på tilværelsen.
Altså indtil corona. Og mundbindet. Så måtte selv The Lipstick Index gå i skjul, for der er jo ikke megen idé i at lægge læbestift på læber, som kun går på arbejde derhjemme, og som, hvis de en sjælden gang kommer ud, befinder sig skjult bag et mundbind.
Er der noget at sige til, hvis de føler sig lidt deprimerede?
Så hører det endda med til billedet, at det forlængede ophold i skjul i et fugtigt miljø hurtigt kan tippe den normale fugtbalance ud af ligevægt med det resultat, at læbernes beskyttende fugtbarriere alvorligt kompromitteres – så de bliver endnu mere tørre og flagede, end vinter, kulde og blæst i forvejen formår. Og at mundbindets fysiske tilstedeværelse oven i købet kan skabe grobund for en tilstand, der har fået titlen ”maskne” – en sammenskrivning af maske og akne.
Maskne!?
Mange vil nok finde det i sig selv irriterende at skulle gå med mundbind – som en begrænsning af den personlige frihed. Alligevel er de fleste af os nok helt med på at påmontere dem af hensyn til egen og andres overordnede sundhed og velvære.
Men desværre er det irriterende ikke mest mentalt, men antager også en mere fysisk karakter. Når maskens friktion mod huden kombineres med et mikromiljø præget af ophobet hudfedt og udåndingsfugt, der oven i købet skaber grobund for et helt anderledes og uhensigtsmæssigt bakterieliv, kan resultatet blive irritation i form af rødme ledsaget af talgknopper og småbumser. Det er denne tilstand, der har fået betegnelsen ”maskne”.
Du kender forskel på den og på rigtig akne ved, at maskne-symptomer vil dukke op i relation til, at du har brugt mundbind. Ligesom de vil aftage af sig selv igen, når brug af mundbind ophører (hvilket desværre i skrivende stund kan have lange udsigter).
Har du problemer i denne retning, lyder anbefalingerne at bruge en let fugtcreme, der samtidig tilfører huden vigtige lipider – som squalane eller ceramider. Alternativt er den helt up-to-date mulighed at skifte til fugtpleje med levende probiotik, der kan genskabe balancen i hudens mikrobiom ved at optage pladsen fra de problemskabende bakterier – det begreb, der hedder kompetitiv hæmning – så huden igen selv kan stå for at opretholde god ro og orden.
TLC – Tender Loving CareTilbage til læberne og deres optimale vinter- og maskepleje. Deres skjulte liv fører til et behov for ekstra opmærksomhed over for, hvad de behøver.
Læbepomade et et must i disse udfordrende tider som hjælp til at genetablere en velfungerende, beskyttende barriere mod ydre påvirkninger og genskabe et sundt miljø. Men i hvilken form? Tube? Krukke? Stick? Blød og olieagtig? Salve? Eller fast og voksagtig? Her må individuelle præferencer bestemme!
Denne artikel blev bragt i Fagbladet Kosmetik februar 2021.
Se artiklen i PDF-format her: Kan man have deprimerede læber