En positiv følgevirkning af Corona’s indtog i hele verden er, at vi bliver mere opmærksomme på vores hygiejne. I Danmark ved vi godt, at man skal vaske hænder ofte, og hvordan man gør det. Alligevel kan du måske blive bedre til det, når du har set denne video – se også tips i teksten under videoen:

Videokilde: New York Times

Tips til din håndhygiejne:

1. Brug sæbe frem for håndsprit. Sæbe og vand er lige så effektivt som hånddesinfektion, og så skåner det din hud og mikroflora på hænderne i forhold til håndsprit. Håndsprit er en god løsning, hvis du ikke kan komme i nærheden af vand og sæbe, men husk at idéen med at desinficere er at dræbe bakterier og vira, og i det lange løb kommer din hud til at mangle diversiteten i mikrobiomet, hvorved huden kan blive skadet med udslæt, eksem, revner mm.

2. Vask hænderne med sæbe og vand i 20 sekunder og sørg for at vaske på både overside og underside, mellem fingrene, under neglene og op på håndleddene. Gnid hænderne godt mod hinanden, så virus og bakterier løsnes og skylles af med vandet. Brug gerne flydende håndsæbe. Fast håndsæbe er også fint, men bør ikke deles med andre.

3. Vandhanen og håndgrebene til koldt og varmt vand kan være opholdssteder for virus og bakterier, så sluk for vandet med et stykke papir eller håndklæde i hånden, så du ikke rører ved håndgrebene efter, at du har vasket hænder.

4. Tør hænderne godt, når du er færdig. Mikroorganismer elsker fugt og kan gemme sig i rester af vand og sæbe. Gnid godt til, når du tørrer hænderne i papir eller håndklæde.

5. Del ikke håndklæde med fremmede og skift ofte håndklæderne i dit badeværelse. Kommer der gæster, så sæt papirservietter frem til dem. Hvis du bruger en håndtørrer med luft, så sørg for at hænderne bliver helt tørre. Mikroorganismer elsker som sagt fugt.

6. Brug gerne håndcreme for at pleje dine hænder i disse tider, hvor du vasker hænder oftere end normalt eller bruger håndsprit. Men hav din egen personlige håndcreme, så du ikke deler håndbakterier med andre.

7. Du kan sagtens have pæne hænder og pæne negle også i en corona-tid. Dog er det en god idé at holde neglene nogenlunde korte, så du kan holde rent under neglene. Ifølge New York Times kan mikrober leve i revner og sprækker i neglelak, så sørg for at holde din manicure ved lige, så lakken holdes hel og pæn. Og fjern neglelakken, når den begynder at skalle.