Ultra-velkomne stråler

I dette land er vi gode til at længes efter solen om foråret. Men nok mere i år end nogensinde – efter måneders skrappe corona-restriktioner. For første gang i historien lader vi UV stå for UltraVelkomne. Vi skal nok vogte os for jer, hvis I til gengæld lover at give covid-19 en ordentlig svitser.

Artikel fra Fagbladet Kosmetik maj 2021 af Helle Forum

Velkomsten skal ikke kun lyde til alle UV-strålerne, som solen bringer med sig – men også til et helt nyt solfilter fra Pierre Fabre. Sådan noget sker ikke tit, så vi skynder os at kåre det til årets største solnyhed, at Pierre Fabre præsenterer et helt nyt filter, udviklet af firmaet selv: Triabsorb.

Dets helt særlige talent og eksistensberettigelse er, at det repræsenterer en form for kopi af hudens egne melaninpigmenters evne til ikke kun at beskytte mod UVA- og UVB-stråler, men også sikre en effektiv beskyttelse i den øverste og mest aggressive (blåviolette) ende af det synlige lysspektrum, HEV-lyset (HEV = High Energy Visible).

Denne beskyttelse er det hidtil kun de mineralske filtre, som har kunnet tilbyde – de lægger sig jo oven på huden. Men nu fås samme ydelse for første gang i form af et organisk filter med ikke mindst de kosmetiske egenskaber, det giver.

Pierre Fabre forklarer, at når beskyttelsen i HEV-området er ønskelig, skyldes det, at HEV-lyset trænger meget længere ned i huden end henholdsvis UVB og UVA – hvilket igen skaber baggrund for udvikling af frie, celleskadende radikaler tilsvarende langt nede i hudens dybere lag.

Pierre Fabre konstaterer nøgternt, at Triabsorb-filtret ganske enkelt bringer organisk solbeskyttelse op på et nyt niveau, og de lover, at det er noget, vi vil komme til at høre meget mere om fremover. Det ser vi frem til, men foreløbig må vi nøjes med at studere nyheden i den nye Avène Intense Protect SPF 50, hvor det har premiere.

Variationer over et tema
Derudover er der selvfølgelig masser af produktnyheder – de fleste dog variationer over samme tema.

Igen i år fortsætter tendensen med stigende faktortal – 30 hører snart til i den lave ende, de fleste lanceringer sker med SPF 50 eller 50+.

Brugsoplevelsen er i fokus i mange produkter – formlerne skal føles lette, men skal samtidig byde på funktionelle fordele som vandfasthed og en oplevelse af ikke at fedte… så sandet ikke klistrer sig fast.

Emballage er også i fokus. Mange nævner i deres pressemateriale genanvendelighed og miljømæssigt korrekt materialebrug som ekstra produktargument, og nogle har også ændret emballage for at leve op til forbrugerforventninger.

Som en forlængelse af miljøtemaet er der filtrenes potentielle påvirkning af havmiljøet. Det har slet ikke samme hype over sig som for to år siden, hvor det var det styrende tema inden for solbeskyttelse, men er mere gledet ned som “noget, forbrugerne forventer producenterne har styr på”.

Hos Jane Iredale har de været kreative. De introducerer et sjovt, nyt begreb: “Tør” solbeskyttelse, som naturligvis dækker over deres UV-beskyttende mineralpudder. En fin måde at fremhæve en produktegenskab på.

Videre til en anden form for kreativitet: Vidste du, at vi herhjemme laver solbeskyttelse med militær præcision? Operators Skincare er en serie, der er udviklet specielt til professionel brug – til soldater eller andre, der stiller ekstra høje krav til solbeskyttelsen, fordi de ikke lige ligger og slanger sig i solen, men må være ude i den i timevis, måske ligefrem under strabadserende forhold.

Og så ser det ud til, at vi ser flere og flere “skæve” faktortal. EU Kommissionens henstilling tilbage fra 2006 handler ellers om en opfordring til at holde sig til de fire begreber “Lav”, “Mellem” , “Høj” og “Meget høj”, som bør fremgå lige så tydeligt som faktortallene for at gøre det enklere for forbrugerne at hitte rundt i. Men for mange producenter kan det opleves uretfærdigt, når man nu har et produkt, der tester til en beskyttelse med faktor 45, at man så skal nøjes med at deklarere SPF 30.

Vi må også lige have en nyhed med, som man kan undre sig over, at vi ikke har set i stort omfang for længe siden: Selvbruner med faktor. Det er da verdens mest oplagte tanke – især når man ser på, hvor mange kræfter der gennem årene er brugt på at lære forbrugerne, at selvbrunerfarven ikke giver nogen form for beskyttelse. Det er åbenbart ikke så lige til. Men det er lykkedes Australian Gold, der lancerer Face + Self Tanner SPF 50.

Og så ser bland-selv-selvbrunere ud til at blive stadigt mere populære, især med “drops”-formler, som blandes i ens egne ansigts- eller kropsplejeprodukter. Gode til den lette glød, der holdes ved lige ved regelmæssig brug.

Hvor går grænsen?
Endnu en ting, der snart er mere aktuel end nogensinde, er, at vi ser et stadigt større overlap produktkategorierne imellem: Hvornår er det solbeskyttelse, hvornår hudpleje, hvornår solmakeup, hvornår almindelig makeup?

Vi har mærket de mest oplagte eksempler på dette med ordene “cross-over-produkt” – og som du vil se, er der mange af dem.

Produktnyheder – UV-beskyttelse:

Australian Gold Face Guard Stick SFP 50. Med aloe vera, australsk kakadublomme og kakaosmør. Vand- og svedfast, ideel til næse, ører – og tatoveringer.

Avène Intense Protect 50+ giver beskyttelse mod både UV-stråler og HEV-lys – højeffektive filtre har betydet, at mængden er reduceret med 10% i forhold til øvrige Avène solprodukter = større effekt med mindre mængde. Forstadie til E-vitamin virker som antioxidant, Avène kildevand beroliger. Belaster ikke havmiljøet.

Coola Classic Organic Scalp & Hair Mist SPF 30. Vandfast spray, der ikke tynger håret. Beskytter mod UV-affarvning.

Coola Classic Full Spectrum Refreshing Water Mist SPF 15. Med økologisk aloe- og kokosvand. Antioxidanter og stamceller fra indisk jasmin hjælper med at beskytte huden og bevare dens fugtniveau. Også effektiv mod HEV- og IR-lys samt forurening.

Coola Mineral Full Spectrum Sun Silk Creme SPF 30. Oliefri UVA-/UVB-beskyttelse med non-nano zinkoxid. Plantestamceller og niacinamid hjælper huden under og efter UV-belastningen. Også effektiv mod HEV- og IR-lys samt forurening.

Coola Full Spectrum Sun Silk Moisturizer SPF 30. Med lotusblomst, hvid pæon og jasmin som antiage-ingredienser, med beskyttelse mod UVA, UVB, HEV– og IR-lys – både relevant i byen og på stranden.

Derma SPF 50 Face Sun Lotion Anti-age. Bredspektret UVA-/UVB-beskyttelse kombineret med aktive anti-age ingredienser som hyaluronsyre og pentavitin.

Dermaceutic Sun Ceutic SPF 50+. Med beroligende aloe vera og antiage-complex med hyaluronsyre. Mineralske filtre – zinkoxid og titaniumdioxid. Hertil EGF-stamcellestimulator.

Dermaceutic Sun Ceutic Tinted SPF 50+. Samme indhold som solcremen, men med farve fra mineralske pigmenter.

Dr. Barbara Sturm Sun Drops SPF 50. Også et by-/strandprodukt, hvor både hudpleje og solbeskyttelse spiller en rolle. Bredspektret UVA-og UVB-beskyttelse samt aktivt complex med cassiaekstrakt, E-vitamin og betaglukaner beskytter mod oxidative skader, mens portulak beroliger.

Dr. Spiller Sun Sensitive Serum SPF 30 Summer Glow. Reducerer hyperpigmentering, rynker og tørhed, mens hyaluronsyre sikrer holdbar fugt. Formlen absorberes hurtigt og er velegnet til alle hudtyper, også sensitiv.

Ecooking Solcreme til Ansigtet SPF 30. Med organiske filtre og ekstrakt af en svensk alge, der beskytter mod forurening og UV-lys.

Ecooking Solcreme til Kroppen SPF 30. Med Q10, aloe vera, squalene og E-vitamin, beskytter mod UV, plejer, nærer og fugter.

Ecooking Sololie SPF 30. Organiske filtre, nem at fordele over hele kroppen. Blødgørende og plejende mandel- og jojobaolie samt E-vitamin.

Eneomay Sunlight Screen SPF 50+. Med zinkoxid og titaniumdioixid (nano), hvor UV-beskyttelsen er udbygget med MBBT (Bisoctrisole) (nano).

Environ RAD Shields Mineral Sunscreen SPF 15. Transparent mineralsk solfilter (zink og titaniumdioxid) sørger sammen med antioxidanter for bredspektret UV-beskyttelse. Fedter ikke, kan bruges under makeup.

Evolve Organic Beauty Climate Veil Tinted SPF 20 i flere nye nuancer, Light, Light/Medium, Medium og Deep. UV-beskytter med zinkoxid, mens polyfenoler fra tyttebærstamceller gør det godt for solskadet hud samtidig med at beskytte mod HEV-lys. Hyaluronsyre og abyssinsk olie fugter, cacay-olie styrker barrieren.

Heliocare 360 Pigment Solution Fluid SPF 50. Især velegnet mod pigmentforandringer – nye som eksisterende – ved hjælp af niacinamid, jernoxid og antioxidanten ellaginsyre. En veldokumenteret Fernblock-teknologi baseret på en sydamerikansk bregne bidrager med naturlig UV-beskyttelse. Fungerer også som underlag for makeup.

Heliocare 360⁰ Water Gel SPF 50. Til alle, der ønsker en let og meget fugtende formel.

iS Clinical Extreme Protect SPF 40. Bredspektret, fysisk UVA-/UVB-beskyttelse. Extremozyme-teknologi beskytter mod miljøskader. Med aloe vera og ekstrakt af centella asiatica til at stimulere kollagendannelse og mikrocirkulation. Fås transparent eller tinted (BB-creme-effekt, to nuancer).

La Roche-Posay Anthelios Invisible Spray 50+. Til ansigt og krop. Sved- og vandresistent. Egnet også til solintolerant hud. Ingen påvirkning af havmiljøet.

La Roche-Posay Anthelios SPF 30 og SPF 50+. Begge formler er opdateret med Netlock-teknologi, der ”låser” UV-beskyttelsen fast til huden. Ekstra vandresistent, sved- og sandresistent. Til ansigt og krop. Eco-emballage med integreret pap reducerer brug af plast med 5% (250 ml tube) og 35% (100 ml tube).

La Roche-Posay Anthelios Age Correct SPF 50. Første hybridprodukt (by-/strand) fra La Roche-Posay, hvor høj solbeskyttelse kombineres med anti-age effekt.

La Roche-Posay Anthelios Pigmentation SPF 50+. Farvet solcreme, forebygger og reducerer pigmentforandringer. Nu i lysere nuance.

Mellisa Organic Skincare SPF 45 er nærende UV-beskyttelse med organiske filtre, algekompleks, avocadoolie, olivenolie og antioxidanter fra bl.a. açai. Både til by og strand, både UV-beskyttelse og anti-age.

Milk Makeup Sunshine Skin Tint SPF 30 Tinted Oil. En tonet ansigtsolie med let dækning og solbeskyttelse i ét. Fugter og giver antioxidant-beskyttelse med olier fra druekerne, avocado, mandarin, jojoba og oliven. Til by, strand og som BB-creme i ét.

Operators Skincare – ny serie, ”solbeskyttelse med militær præcision”. Seriens SPF 30 og SPF 50 er i formler, der (nærmest) hverken ses eller mærkes på huden, så god beskyttelse ikke distraherer dem, der har brug for at bevare koncentrationen som professionel eller sportsudøver, der skal være ude i lange perioder i træk. Tre produkter: SPF 30, SPF 50 og After Sun Lotion – kølende og beroligende med bl.a. aloe vera og sheasmør.

Oskia SPF 30 Vitamin Face Cream med mineralsk filter, kølende gletchervand, beskyttende snealge, miljøbeskyttende ekstrakter, præbiotika (oligosakkarider) samt B3-, B5-, D- og E-vitamin. Koralvenlig.

Pharmaceris E Emotopic Derma Protective Mineral Cream SPF 50+ er særlig målrettet tør, følsom og atopisk hud. Også velegnet til børn.

Pharmaceris S-Medi-akne SPF 50+ er særligt målrettet aknehud og fedtet hud, under eller efter behandling, hvor høj solbeskyttelse er påkrævet.

Priori Tetra Sunscreen Lotion Broad Spectrum SPF 55, 80 Minute Water Resistant. Formlen er relanceret med højere SPF, nu angivet til 55, og 80 minutters vandbeskyttelse. Fysiske filtre, DNA-enzymcomplex, beskyttelse mod HEV- og IR-lys samt antioxidantcomplex.

SkinCeuticals Oil Shield UV Defense Sunscreen SPF 50. Giver høj UV-beskyttelse med ”dry-touch” fornemmelse, matterende effekt og talgabsorberende ingredienser, der gør den velegnet til fedtet/uren hud.

Smør Dig Ind Solfaktorspray SPF 50. Solbeskyttelse til hele familien.

Vichy Capital Soleil Solar ECO-designed Milk SPF50+. Høj UV-beskyttelse samt Vichys vulkanske vand og hyaluronsyre for optimal fugtbevarelse i huden. Ny Eco-emballage betyder 45% mindre plastforbrug. Formlen påvirker ikke havmiljøet.

Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+ med probiotiske fraktioner. Høj UV-beskyttelse mødes med probiotiske fraktioner – lysater fra Vichys Vitreoscilla filiformis bakterie – peptider og niacinamid for også at give anti-age-effekt. Til både by og strand.

Produktnyheder – solbeskyttelse til børn:


Australian Gold SPF 50 Kids Lotion. Et parfumefrit produkt og vandfast i op til 80 minutter. Absorberes hurtigt, føles let på huden. Ud over UV-beskyttelse også mange antioxidanter til at beskytte barnehuden.

Karmameju Kids Sun Lotion SPF 30. Som i sin solserie i øvrigt bruger Karmameju også her mineralske filtre, som mange foretrækker til børn. Dertil er formlen parfumefri.

Produktnyheder – ”tør” UV-beskyttelse:

Jane Iredale Powder Me SPF 30. Mineralsk solfilter i pudderform til ansigt, krop og hovedbund. Bredspektret UVA-/UVB-beskyttelse, vandafvisende i 40 min. Også velegnet til aknehud. Fire nuancer.

pHformula Compact Foundation SPF 50+. Er ny i en ”medium” farve. Både organiske og mineralske filtre.

Sensai Silky Bronze Natural Veil Compact SPF 20. Vandresistent foundation. Fire farver. Brug med tør eller fugtet svamp alt efter ønsket dækkeevne.

Produktnyheder – læber:

Is Clinical Liprotect SPF 35. Bredspektret, fysisk UVA-/UVB-beskyttelse. E-vitamin og kokosnøddeolie plejer, hyldebærekstrakt og linolsyre miljøbeskytter.

Matas Læbebalsam SPF 25 har som det sidste produkt i Striberne skiftet ud i ingredienslisten (væk med bivoks), og dermed kan både dette produkt og hele serien kalde sig vegansk. Uparfumeret.

Produktnyheder – Aftersun:

A-Derma Cutalgan. Ikke kun, men også til de mere krævende tilfælde, hvor huden har været så længe i solen, at vi begynder at tale forbrænding. Ultra-beroligende spray baseret på smertestillende peruviansk lian. Lægger sig som et ”flydende kompres”, og effekten holder op til 6 timer.

By Nacht Reverse Sun. After sun og natserum, hvis helende complex indeholder bl.a. ananasekstrakt og bromelain-enzymer (sårhelende), oligosakkarider og rødbedeekstrakt (styrker D-vitaminets effekt), DNA-beskyttende ekstrakt af vandmelon og hvedekimekstrakt, som efterligner NMF (Natural Moisturizing Factor). Rydder grundigt op efter dagens UV-skader.

Ecooking Aftersun. Nærende olier med deres indhold af antioxidanter og vitaminer kombineret med aloe vera fugter og beskytter, mens en naturlig sivplante hjælper huden tilbage til normalen.

Rituals After Sun Cooling Shower Gel. Med antioxidantrig hvid te og beroligende aloe vera, så den reparerende indsats kan begynde allerede i det kølende bad efter hjemkomst fra stranden.

Rudolph Care Aftersun Soothing Sorbet. Her er hentet hjælp fra jordbær, multebær, A-, C- og E-vitamin, aloe vera, kokosolie og sheasmør for at køle og nære huden efter solen. Til hele familien.

Produktnyheder – solforberedelse indefra:

Heliocare 360° Oral Capsules. Udviklet med henblik på at øge kroppens modstandskraft i solen og mindske risikoen for soleksem og hyperpigmentering. 1 kapsel pr. dag en halv time før ophold i solen.

Natur-Drogeriet Sunprep med granatæble og betacaroten (pro-A-vitamin) bidrager til vedligeholdelse af normal hud. Daglig dosis 1 kapsel, anbefalet start tre måneder før soleksponering. Forbereder huden på solen, men indeholder ikke solbeskyttelse.

Produktnyheder – selvbruner med SPF:

Australian Gold Face+Self Tanner SPF 50 kombinerer høj solfaktor, anti-age pleje – og selvbruner. Virker øjeblikkeligt takket være karamel, mens DHA og Black Walnut udvikler en mere holdbar farve over 24 timer.

Produktnyheder – selvbruner:

Australian Gold Instant Sunless Mousse med DermaDark bronzer og DHA for en farve, der udvikler sig på fire timer. Med antioxidantrige, australske ingredienser og koffein.

Bondi Sands Aero Light/Medium & Dark. Selvbrunerskum med E-vitamin og jojoba for at fugte og give en holdbar farve.

Bondi Sands Aero Liquid Gold. Med fugtende arganolie – tørrer på få sekunder, så du hurtigt kan klæde dig på.

Bondi Sands Pure. Ny serie med fem produkter: Self Tan Foaming Water giver farve på 6-8 timer. Gradual Tanning Lotion opbygger gradvist farven til maksimal effekt over tre dage. Self Tanning Drops er beregnet på at blive blandet med din normale fugtighedscreme. Self Tanning Sleep Mask erstatter natcremen ved sengetid. Self Tanning Face Mist er meget brugervenlig og giver farve på 6-8 timer.

Garnier Ambre Solaire Natural Bronzer Intense Face Mist. Ultrafin selvbruner-mist til ansigtet med abrikosolie. Rens gerne øjenbrynene med en vatpind efterfølgende.

Isle of Paradise. Ny serie med ni forskellige selvbrunere med farvekorrigerende ingredienser: Peach for den lette glød, Green for en medium, gylden farve og Violet fremmer en mørk bronzefarve. Syv produkter fordelt på tre indgangsvinkler: Drops, Water eller Mousse samt en forberedende Prep It og en farvefjernende Over It.

James Read Glow20. Giver en varm glød på 20 minutter, en medium farve på 60 – og en intens, solbrun farve på 90, hvis den får lov at blive siddende. Med jojobarolie, aloe vera samt C- og E-vitamin. Primært til ansigt, hals og dekolleté.

Pestle & Mortar, Glow Drops. Velegnet til både ansigt og krop, 1 til 8 dråber mixes med den normale fugtighedscreme alt efter ønsket intensitet.

Plaisir Self Tanning Drops. Lige til at bruge sammen med dine normale ansigts- og kropsplejeprodukter. Et par gange om ugen holder vinterblegheden væk, om sommeren kan du intensivere den solbrune farve.

Vita Liberata Heavenly Elixir. Selvbruner til ansigt og krop, der giver medium farve, som udvikler sig over 72 timer. Med fugtende kaffesmør, antioxidanten ginkgo biloba og aloe vera. Flaske af genbrugsplast fra havet.

Produktnyheder – solmakeup:

Coola Rosilliance BB+ Cream Golden Tint SPF 30. Tonet fugtcreme med mineralbaseret, bredspektret SPF 30. Biokompleks med rosenstamceller glatter, fugter og støtter hudens modstandsdygtighed. Ny farve: Golden.

Dr. Irena Eris Face BB Cream SPF 50. Tonet fugtighedscreme og vandfast solbeskyttelse i ét. Med B3-vitamin. Fem nuancer.

Sensai Bronzing Gel SPF 6. Pudderfri gelfoundation. Dæmper rødme. Tre nuancer.

***

Denne artikel blev bragt i Fagbladet Kosmetik maj 2021.
Se artiklen i PDF-format her: Sol 2021

 

Tags:

Relaterede

Annonce
Annonce