Dansk e-handel faldet med 2% i første halvår

Dansk Erhvervs E-handelsanalyse for 1. halvår 2023 er nu klar, og den viser et lille fald i dansk e-handel.

Analysen viser, at danskerne handlede online for 90,4 milliarder kroner i første halvår af 2023. Det er et fald på godt 2% i forhold til samme periode sidste år. Antallet af handler er faldet med godt 3 millioner og lander på 133 millioner.

Faldet er skuffende, lyder det fra Dansk Erhvervs e-handelsdirektør, Niels Ralund. Han understreger dog, at omsætningsdykket skyldes det generelle pres på forbrugernes økonomi – ikke at forbrugerne fravælger netbutikkerne.

“Det gør ondt helt ind i hjertet, for jeg ved jo, at der bag tallene er en masse hårdtarbejdende e-handlere, der kigger nervøst på bundlinjen,” siger Niels Ralund og fortsætter: “Samtidig er virksomhedernes udgifter steget markant, og det betyder, at virksomhederne virkelig skal kæmpe for at lande sorte tal. Det står i skærende konrrast til både tiden før,  men især under coronakrisen, hvor e-handlen jo eksploderede.”

Coronakrisen mudrer billedet
Netop coronakrisen er vigtig at huske på, inden man helt mister modet over de nye tal, pointerer Niels Ralund: “Vi sammenliger jo stadig til en vis grad med den unaturligt høje omsætning og de vilde vækstrater, vi så under coronakrisen, og det kan godt mudre billedet en smule. Hvis vi sammenliger med 2019, så er omsætningen vokset med svimlende 27%. Det er altså ret imponerende.”

 

“Det beviser, at omsætningsdykket ikke skyldes, at forbrugerne har vendt e-handlen ryggen. Slet ikke. De vil stadig gerne handle online, og de vil også anbefale andre at gøre det, men lige nu er der bare en økonomisk situation, som betyder, at hr. og fru Danmark har lidt sværere ved at få pungen op af lommen,” fortæller Niels Ralund.

Flere vil handle mere online
Analysen bekræfter påstanden om, at forbrugerne stadig gerne vil handle online. Et flertal af forbrugere svarer således, at de forventer at skrue op for deres onlinehandel de kommende 12 måneder.

“Hvis vi samtidig har set en top for både inflation og renter og kan se frem mod en stigning i privatforbruget, som mange prognoser peger på, så kan vi også tro på, at væksten snart vender tilbage til e-handlen,” slutter Niels Ralund.

Se flere tal fra analysen hos Dansk Erhverv.

 

Kilde: Dansk Erhvervs E-handelsanalyse

Tags:

Relaterede

Annonce
Annonce